Aflossingsvrije Hypotheek

Aflossingsvrije Hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u, zoals de naam al zegt, geen aflossing op uw hypotheek. U betaalt in dit geval alleen hypotheekrente. Deze lening betaalt u pas terug wanneer u de woning verkoopt en daarmee het geleende bedrag kunt aflossen.

De meeste hypotheekverstrekkers hanteren, om er zeker van te zijn dat zij de lening ook daadwerkelijk terugbetaald krijgen, de regel dat de aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan de executiewaarde van de woning. Het bedrag dat u kunt lenen is vaak niet meer dan 75% van deze waarde, met een maximum van 100%. De aflossingsvrije hypotheek moet dus vaak worden aangevuld met een deel eigen geld, of een aanvullende spaar- of beleggingshypotheek.

Voordelen Aflossingsvrije Hypotheek

  • U profiteert bij de aflossingsvrije hypotheek gedurende de eerste 30 jaar van de looptijd van maximale fiscale aftrek van de hypotheekrente. Dit is het gevolg van het feit dat er in de looptijd rente wordt betaald over het geleende bedrag;
  • Als de rentestand ongewijzigd blijft, blijven de bruto en netto kosten gedurende de hele looptijd gelijk;
  • U betaalt tussentijds geen extra verplichte kosten, behalve de rente. Zo zijn er geen tussentijdse aflossingen en vermogensopbouw waar u rekening mee dient te houden;
  • U kunt nooit te veel lenen, omdat u niet meer kunt lenen dan de executiewaarde van uw huis. Wanneer u uw huis verkoopt, zijn u en de geldverstrekker er dus zeker van dat u de hypotheek kunt aflossen.

Nadelen Aflossingsvrije Hypotheek

  • Omdat u geen aflossing voor uw hypotheek hoeft te betalen, bouwt u in de hypotheek geen vermogen op. Alleen de eventuele overwaarde op uw woning is voor u. Wanneer u het huis verkoopt, moet u immers de totale lening nog terugbetalen aan de hypotheekverstrekker.
  • Bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek bouwt u geen financiële zekerheid op voor uw nabestaanden, tenzij u een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten.

Aflossingsvrije Hypotheek is geschikt als u…

  • Gedurende de looptijd van maximale hypotheekrenteaftrek wilt profiteren;
  • Graag een lage maandlast heeft of als het afsluiten van een polis voor u, bijvoorbeeld wegens ziekte of leeftijd, onmogelijk is;
  • Overwaarde in uw woning heeft