4 Dingen om op te letten bij het oversluiten van de hypotheek

Zit u eraan te denken om uw hypotheek over te sluiten? Misschien vanwege de kosten of omdat u betere voorwaarden krijgt bij een andere hypotheek of geldverstrekker. Hoe dan ook is het voor u belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen waar u op moet letten bij het oversluiten van een hypotheek, zoals de netto maandlasten en een eventuele boeterente.

Bekijk goed of maandlasten werkelijk lager zijn

Het eerste waar u op kan letten bij het oversluiten van de hypotheek zijn de gevolgen voor de mandlasten. Is kostenbesparing voor u de belangrijkste reden voor het oversluiten van de hypotheek? Dan moet u uiteraard goed controleren of de hypotheek die u op het oog heeft, daadwerkelijk goedkoper is. Kijk dus niet alleen naar de bruto maandlasten, maar kijk ook naar de netto maandlasten. Vergeet daarnaast niet om deze kosten over de volledige resterende periode van de hypotheek te berekenen en vergelijken. Kijk niet alleen naar de korte termijn. 

Vergeet de bijkomende kosten niet

Bij het berekenen van uw voordeel bent u wellicht geneigd om alleen te kijken naar wat het oversluiten betekent voor uw maandlasten. Het is makkelijk om andere bijkomende kosten te vergeten. Als u geen rekening houdt met deze kosten, kan u mogelijk voor een onaangename verrassing komen te staan.

Bijkomende kosten zijn kosten voor o.a. hypotheekadvies, de notaris, een eventuele boeterente, een overlijdensrisicoverzekering. Als u al deze kosten erbij telt, blijft het voordeel van het oversluiten dan bestaan of verdampt dat extra vrijgekomen geld dan meteen weer?

Een verbouwing financieren

Wil u de hypotheek oversluiten om een verbouwing van uw woning te financieren? Dan kan het voor u een idee zijn om uw huidige hypotheek aan te passen in plaats van over te sluiten. Soms is het aanpassen van de hypotheek namelijk voordeliger en/of eenvoudiger te regelen dan een hypotheek oversluiten.

Boeterente bij oversluiten hypotheek

Als u de hypotheek oversluit, loopt uw huidige geldverstrekker inkomsten mis. U betaalt dan immers geen rente meer over het resterende bedrag dat nog openstond. Het verlies in rente kan de bank u in rekening brengen. Dit heet dan boeterente.

Als de rentevaste periode van uw hypotheek is afgelopen, brengt de hypotheekverstrekker waarschijnlijk geen boeterente in rekening. Wel zitten aan oversluiten dan nog steeds kosten van de notaris en hypotheekadvies verbonden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *