Aflossingsvrije hypotheek

Alles over de aflossingsvrije hypotheek

Zoals de naam van deze hypotheekvorm al verraadt, hoef je bij een aflossingsvrije hypotheek niet tussentijds af te lossen op de lening. Het enige wat je hierbij iedere maand betaalt, is de rente over de lening. Als je niet aflost, blijft deze rente iedere maand hetzelfde. Je weet daardoor precies waar je aan toe bent iedere maand.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening waarbij je het hele bedrag in één keer aan het eind aflost. Tussentijds hoef je geen aflossingen te doen, vandaar ook de naam van deze hypotheek. Omdat je niet aflost op de lening, blijft het rentebedrag bij een vaste rente dus iedere maand hetzelfde. Hierdoor weet je waar je aan toe bent. Vergelijken met de andere hypotheekvormen, zijn de maandlasten bij een aflossingsvrije hypotheek gemiddeld genomen het laagst. Dit komt omdat je alleen rente betaalt en geen aflossing.

Lening terugbetalen aan het eind

Als je niet tussentijds aflost, hoe betaal je dan de lening terug? Het antwoord op deze vraag is simpel: aan het eind van de looptijd los je de lening in één keer af. Vaak gebeurd dit als je jouw woning verkoopt. Met dat bedrag kun je de hypotheek aflossen. Dat is het idee tenminste, want bij een waardedaling van de woning komen mensen met een aflossingsvrije hypotheek nog wel eens in de problemen.

Nieuwe regels voor aflossingsvrije hypotheken

Vanaf 2011 hanteren veel hypotheekverstrekkers dan ook (verplicht) een nieuwe regeling voor aflossingsvrije hypotheken. Het aflossingsvrije deel van een hypotheek mag vaak maximaal 50% van de woningwaarde zijn. Voor het bedrag daarboven moet een overeenkomst worden gemaakt voor een aflossingsschema of een verplichting tot opbouw van vermogen. Dit opgebouwde vermogen gaat dan vaak direct als onderpand naar de geldverstrekker.
De reden achter deze regeling is het verminderen van het risico op restschuld. Bij een daling van de woningwaarde kan het namelijk voorkomen dat de woning minder waard wordt dan de lening die nog openstaat. Mensen blijven dan bij de verkoop van hun huis met restschuld zitten.

Wat moet je doen als aflossen in gevaar komt?

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en is de waarde van jouw woning aan het dalen? Of ben je bang dat het aflossen van de hypotheek aan het eind in gevaar komt? Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur.

Extra aflossen op de hypotheek

Doordat de lening de hele looptijd blijft staan, blijft het rentebedrag bij een vaste rente hetzelfde. Je kunt de rente verminderen door tussentijds af te lossen. Het bedrag waarover je rente betaalt, wordt dan namelijk kleiner, waardoor het rentebedrag ook kleiner wordt. Ook wordt je openstaande schuld kleiner door tussentijds extra aflossen.
Bij de meeste hypotheken mag je per jaar 10 tot 20 procent aflossen zonder dat de geldverstrekker hiervoor extra kosten in rekening brengt. Wil je meer extra aflossen? Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met boeterente.

Kenmerken in het kort

De kenmerken van een aflossingsvrije hypotheek zijn:

• Niet tussentijds aflossen, maar aan het eind van looptijd.
• Een vaste einddatum.
• Lage maandlasten.
• Risico op restschuld als waarde van woning daalt.