Annuiteitenhypotheek

Alles over de annuïteitenhypotheek

Eén van de twee meest voorkomende hypotheekvormen is de annuïteiten hypotheek. De annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je in het begin veel rente en weinig aflossing betaalt en aan het einde juist veel aflossing en weinig rente. Bij deze hypotheek blijven de maandlasten bovendien tijdens de volledige looptijd van de lening gelijk.
In dit artikel lees je meer over hoe deze hypotheekvorm in zijn werk gaat en wat de belangrijkste kenmerken ervan zijn.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek blijft de som van de rente plus aflossing iedere maand gelijk. Dit geldt voor de gehele looptijd. Hierdoor weet je precies wat je de komende maanden te wachten staat met het afbetalen van de lening. De maandlasten bestaan uit: de hypotheekrente + de maandelijkse aflossing.

Het maandbedrag blijft hetzelfde bij een annuïteitenhypotheek, maar de samenstelling hiervan verandert wel. In het begin heeft de rente een groot aandeel van het maandbedrag en heeft de maandelijkse aflossing een klein aandeel. Naarmate de looptijd vordert, wordt het aandeel rente steeds kleiner en het aandeel aflossing steeds groter. In deze grafiek van hypotheker.nl is dat goed te zien:

Veranderend belastingvoordeel

Het hebben van een hypotheek levert een belastingvoordeel op, namelijk via de hypotheekrenteaftrek. In het begin van een annuïteitenhypotheek is dit belastingvoordeel dus nog groot, maar omdat het aandeel van de rente afneemt later in de looptijd, zal dit voordeel steeds minder worden. Dit is mogelijk iets om rekening mee te houden.

Hypotheek tussentijds extra aflossen

Bij een annuïteitenhypotheek is het mogelijk om tussentijds extra van de lening af te lossen. Als je bijvoorbeeld extra geld over hebt of hebt verdiend, zou dit een optie kunnen zijn. Hierbij kan het wel voorkomen dat er een extra bedrag moet worden betaald voor het tussentijds extra aflossen van de hypotheek. Dit wordt ook wel de boeterente genoemd. In de voorwaarden of de hypotheekakte staan de regelingen voor de boeterente bij jouw hypotheek.

Het is altijd verstandig om bij de hypotheekadviseur navraag te doen over het tussentijds extra aflossen. De adviseur kan jou vertellen of en hoe voordelig het is of dat het slimmer is om het niet te doen.
Als je bij deze hypotheekvorm tussentijds extra aflost, wordt het maandbedrag lager.

Kenmerken in het kort

De kenmerken van een annuïteiten hypotheek zijn in het kort:

  • Een vaste einddatum
  • Periodiek aflossen
  • De maandlasten zijn iedere maand gelijk (tenzij je tussentijds extra aflost)
  • Zekerheid dat je de hypotheek uiteindelijk aflost

Voordelen en nadelen annuïteitenhypotheek

De voor- en nadelen van deze hypotheekvorm vind je op de pagina hierover. Overzichtelijk voor jou op een rij gezet!