Hybride hypotheek

Alles over de hybride hypotheek

De hybride hypotheek is één van de hypotheekvormen die aan wordt geboden voor huizenkopers. Zoals de naam al zegt, bestaat een hybride hypotheek uit meerdere delen, namelijk het deel van de lening en het deel van een spaar- en/of beleggingsverzekering. U kunt zelf kiezen wat er met uw premie voor de verzekering gebeurt.

Aan het eind los je de hybride hypotheek af met het rendement uit de spaar-/beleggingsverzekering. De keuze voor sparen of beleggen hangt af van het risico dat u wil nemen. Bij een hybride hypotheek kun je dus kiezen tussen meer zekerheid of een kans op hoger rendement.

Onderdelen hybride hypotheek

Een hybride hypotheek bestaat uit de volgende delen:

  • Een aflossingsvrije hypothecaire lening.
  • Een spaar- en/of beleggingsverzekering.
  • Mogelijk een losse overlijdensrisicoverzekering daarnaast.

De lening van deze hypotheekvorm wordt aan het einde van de looptijd afgelost met het opgebouwde vermogen van de kapitaalverzekering. In principe hoef je in de tussentijd niets af te lossen op de hypotheek.

Voor starters die willen profiteren van hypotheekrenteaftrek, is de hybride hypotheek geen optie meer. Op deze hypotheekvorm krijgen starters namelijk geen renteaftrek meer door de nieuwe regelgeving. Alleen bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek krijg je nog hypotheekrenteaftrek. 

Lees meer over hypotheekrente aftrek.

Sparen of beleggen

Bij het deel van de spaar- en/of beleggingsverzekering kies jij zelf wat er met jouw premie gebeurt: sparen of beleggen. Sparen is de meest veilige optie, maar met beleggen kun je mogelijk meer winst halen. Bij beleggen heb je wel een hoger risico – je kunt de inleg namelijk ook kwijtraken. Bij sparen kun je het niet kwijtraken. De prijs voor het hogere risico bij beleggen, is de kans op hogere winst.

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen. Bovendien kun je opgebouwd geld later eventueel verplaatsen van de spaarpot naar het beleggingsfonds. Hier zijn vaak wel voorwaarden aan verbonden. Ook kunnen er kosten voor in rekening gebracht worden of mag je een maximaal aantal keer switchen tussen sparen en beleggen.

Maandlasten hybride hypotheek

Bij deze hypotheekvorm zien de maandlasten er als volgt uit:

  • De hypotheekrente
  • De premie voor de spaar-/beleggingsverzekering: bestaat uit de inleg en de overlijdensrisicopremie.
  • Eventueel de premie voor een losse overlijdensrisicoverzekering.

Omdat je in principe niet tussentijds af hoeft te lossen, zal het bedrag aan hypotheekrente ook niet dalen. Dit is deels afhankelijk van of je voor een vaste of variabele rente hebt gekozen.

Extra aflossen

Als je, je maandlasten graag wil verlagen, kun je tussentijds extra aflossen op de hypotheek. Hiermee verklein je de lening die nog openstaat, waardoor je over een minder groot bedrag rente betaalt. Let er bij tussentijds aflossen wel op dat je boven bepaalde bedragen misschien met boeterente te maken krijgt.

Belastingvrij kapitaal opbouwen

Bij de spaar-/beleggingsverzekering bouw je kapitaal op. Dit is belastingvrij als je voldoet aan de voorwaarden voor fiscaal gunstige kapitaalopbouw van de KEW.

Meer lezen over…

Boeterente bij extra aflossen hypotheek
Wat is hypotheekrenteaftrek en wanneer heb je daar recht op?