Hypotheek volledig afgelost: wat nu?

Huis afbetaald

De meeste huiseigenaren in Nederland hebben een hypotheek afgesloten om de aankoop of bouw van een eigen woning te kunnen bekostigen. Omdat de hypotheek een lening is, moet deze uiteraard terugbetaald worden. Het terugbetalen, of aflossen, van de hypotheek gebeurt vaak over een periode van 30 jaar. Heb je extra geld over of gekregen? Dan kun je ook tussentijds extra hypotheek aflossen. Let wel op voor eventuele boeterente.
Op een gegeven moment heb je, je huis helemaal afbetaald. Wat moet je dan nog regelen?

Hypotheek uitschrijven

Nadat je de hypotheek hebt afgelost, moet je dit uit laten schrijven bij het Kadaster. Dit hoeft niet onmiddellijk, maar moet wel geregeld worden. Alleen als je van plan bent om bij dezelfde geldverstrekker in de toekomst opnieuw een hypotheek te nemen, hoef je de hypotheek niet uit te schrijven. Vaak is het dan voordeliger om later opnieuw een hypotheek bij dezelfde geldverstrekker te nemen. Je betaalt dan namelijk niet nog een keer de inschrijfkosten van een hypotheek aan de notaris.

Een hypotheek uitschrijven doe je via de notaris. De kosten hiervoor verschillen per notaris. Vergelijken is dus aan te raden!

Eigenwoningforfait en renteaftrek vervallen

Het eigenwoningforfait vervalt na het aflossen van de hypotheek. Omdat je ook geen hypotheekrente meer betaalt, vervalt ook de hypotheekrenteaftrek. Hier heb je dus niet langer belastingvoordeel van.

Blijf je in de woning wonen, dan valt deze wel nog steeds binnen box 1.
Veel mensen zijn bang dat de woning naar box 3 gaat na het aflossen van de hypotheek, maar dit is niet het geval!

Alleen aflossen bij voldoende spaargeld

Dat je de hypotheek helemaal hebt afgelost, betekent dat de woning nu echt van jou is. De bank of andere hypotheekverstrekker kan er geen aanspraak meer op maken, omdat je daar geen lening meer open hebt staan.

Let er wel op dat je de hypotheek alleen volledig aflost als je het geld daarvoor kan missen. Houd hierbij ook rekening met mogelijk onverwachte grote uitgaven in de toekomst.