Hypotheek versneld aflossen: zo doe je dat!

Voor veel mensen vormen het aflossen van de hypotheek en de hypotheekrente een groot deel van de kosten die een huishouden iedere maand heeft. Sommige mensen hebben daarom de wens om hun hypotheek versneld af te lossen. Dit is niet voor iedereen iets, maar als je er voldoende geld of een goed plan voor hebt, kan dit zeker voordelen met zich meebrengen. Wij delen een paar tips voor het aflossen van de hypotheek!

Voordeel van versneld hypotheek aflossen

Een groot voordeel van het aflossen van de hypotheek, is dat je daarna een grote kostenpost minder hebt. Heb je nu voldoende geld om iets meer af te lossen? Dan is het misschien verstandig om dat te doen. Zo heb je later minder kosten en dus meer veerkracht.

Bovendien geef je minder geld uit aan hypotheekrente als je het bedrag van de lening sneller verkleint. Let er bij extra aflossen wel op dat je eventueel met boeterente te maken krijgt als je boven een bepaald bedrag extra aflost. Raadpleeg hiervoor de hypotheekvoorwaarden.

Hypotheek aflossen is prioriteit

Iedere situatie is anders, maar wij delen een paar tips voor versneld hypotheek aflossen die jou mogelijk op weg kunnen helpen!

De eerste tip ligt wellicht voor de hand, maar het aflossen van de hypotheek moet absolute prioriteit hebben. Je kunt meer gaan werken om meer inkomsten te hebben, maar ook zal je waarschijnlijk moeten besparen op andere dingen. Iets minder luxeproducten kopen, misschien iets goedkopere vakanties en niet zo vaak uiteten bij restaurants.
Houd vooral het doel duidelijk in gedachten; dat maakt het een stuk eenvoudiger om “nee” te zeggen tegen andere verleidelijke uitgaven.

Het is verstandig om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en aan de hand daarvan te bekijken waar je kan besparen. Zo word je, je gelijk bewust van je uitgaven. Dat kan soms nieuwe of schokkende inzichten geven!

Wees voorbereid op kritiek

Natuurlijk kun je ook niemand vertellen over het plan om versneld af te lossen. Als je dit wel doet, kan het nog wel eens gebeuren dat je kritische blikken krijgt van anderen. Laat je dat vooral niet ontmoedigen! Het is jouw geld, jouw leven en zij hebben daar niets over te zeggen. De meeste andere mensen vinden het waarschijnlijk wel een goed idee om versneld af te lossen, maar doen dit simpelweg niet. Omdat het te moeilijk is, omdat ze zich er niet in willen verdiepen… Dat jij hier wel mee bezig bent, herinnert hen aan hun eventuele gebreken. Dan is het voor de meesten helaas makkelijker om kritiek te geven dan support!

Maak een duidelijk plan

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Zonder een goed plan of zonder überhaupt een plan, is het haast onmogelijk om een grote lening af te lossen. Het gebeurt dan veel te snel dat je geen overzicht hebt en dat veel geld verdwijnt naar dingen die je eigenlijk niet nodig hebt of waar je makkelijk op kan besparen.

Tot een plan behoren dingen zoals de hypotheek omzetten naar een vorm waarbij versneld aflossen eenvoudiger en transparanter is. Ook dingen als welke bedragen je wanneer wil of gaat aflossen zet je in het plan. Niet alleen geeft dit houvast, zo is je doel ook duidelijker.

Zet de voordelen op een rij

Een hypotheek aflossen gebeurt waarschijnlijk niet in een paar jaartjes. Vooral in het middenstuk kan het een lange, “saaie” periode zijn. Bovendien is het erg verleidelijk om je geld aan andere dingen uit te geven. Zet daarom alle voordelen voor jou van versneld aflossen op een rijtje. Denk hierbij aan dingen zoals: geen schulden meer, meer zekerheid in de toekomst, zeggenschap over jouw huis, lagere maandlasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *