Hypotheekrente vast of variabel: wat is de beste keuze?

Je hebt de hypotheekvorm gekozen die het beste aansluit bij jouw situatie en toekomstverwachtingen. De eerste grote stap is gezet! Nu kom je vaak voor de keuze te staan tussen een variabele hypotheekrente of een rentevaste termijn. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van een paar aspecten, zoals renteverwachtingen en je bereidheid om een risico te nemen.

Variabele hypotheekrente

Onder een variabele hypotheekrente verstaan we een rentepercentage dat meebeweegt met de marktrente. Bij een variabele rente is het percentage niet iedere maand hetzelfde, maar kan het stijgen of dalen. Door een daling ben jij dan goedkoper uit, je betaalt dan immers een minder hoge rente over je hypotheek. Bij een stijging ben je juist duurder uit, omdat je dan een hogere rente betaalt.

Vaste hypotheekrente

Tijdens een rentevaste termijn, ook wel rentevaste periode genoemd, staat het rentepercentage vast. De schommelingen in de hoogte van de marktrente hebben geen invloed op jouw hypotheekrente. Hierdoor weet je tijdens die rentevaste periode precies wat voor hypotheekkosten jou te wachten staan. Als de marktrente rente stijgt, heeft dit op jouw hypotheek geen invloed, omdat jouw rente vaststaat. Dit geeft dus zekerheid. Hierdoor heb je namelijk geen risico op rentestijgingen.

De lengte van de rentevaste periode spreek je van tevoren af. Dit kan bijvoorbeeld zijn: 5, 10 of 20 jaar.

Beste keuze afhankelijk van renteverwachtingen

Het ligt vooral aan de marktsituatie wat het voordeligst is: variabele of vaste rente. Als je verwacht dat de rente in de toekomst gaat dalen, dan kun je het beste gaan voor een variabele hypotheekrente. Je profiteert dan van de rentedaling. Bij een vaste rente blijft het percentage gelijk en zal de rente dus niet dalen, waardoor je daar geen voordeel van hebt.

Aan de andere kant, als je verwacht dat de rente gaat stijgen, kun je beter voor een vaste rente gaan. Je hebt dan geen risico dat jouw hypotheekrente hoger wordt.

Bij een vaste rente ligt het percentage vaak wel hoger dan bij een variabele rente. Dit komt omdat je bij een vaste rente betaalt voor een stukje zekerheid.

Rekening houden met emotionele aspecten

Bij het maken van een keuze, moet je niet alleen rekening houden met de renteverwachtingen. Deze zijn namelijk nooit met 100% zekerheid te voorspellen! Als je een variabele rente hebt en de rente stijgt ineens, dan kunnen jouw maandlasten aanzienlijk hoger worden.

Bij het maken van de keuze, is het verstandig om ook de emotionele aspecten af te wegen. Denk jij dat je het mentaal aankan om onzekerheid te hebben over de hoogte van de rente? Kun jij omgaan met het risico op een rentestijging en mogelijk de stress die daarbij komt kijken?

Combinatie mogelijk

In sommige gevallen is het ook mogelijk om voor een combinatie van vast en variabel te kiezen. Je kan dan een vaste rente nemen op het ene deel van de hypotheek en een variabele rente op het andere deel. Hierdoor heb je een deel zekerheid en voor een deel profiteer je (mogelijk) mee van lagere rente. Mocht de rente toch stijgen, dan gaat dit alleen over het hypotheekbedrag van de variabele rente. Deze stijging kun je dan enigszins opvangen met het andere deel, dat een vaste rente heeft en dus niet duurder wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *