Hypotheken vergelijken

Hypotheken vergelijken: waar moet je op letten?

De meeste mensen hebben een hypotheek nodig om de financiering van een nieuwe woning of een nieuw pand helemaal rond te krijgen. Een hypotheek is een lening waarbij het onroerend goed als onderpand dient. Wil je meer lezen over wat een hypotheek is en waaruit het bestaat? Kijk dan op de pagina “Wat is een hypotheek?”.

Hier bespreken we een aantal zaken waar je op moet letten bij het vergelijken van hypotheken. Je wil natuurlijk de beste of meest voordelige hypotheek voor jezelf, maar daarbij moet je niet alleen letten op de hoogte van de maandlasten.

Looptijd en rentevaste periode

De looptijd en rentevaste periode zijn twee dingen waar je op moet letten. Hoe langer de looptijd, hoe meer tijd je hebt om de lening af te lossen. Er moet dan echter ook langer rente worden betaald over het geleende bedrag.

De rentevaste periode is de periode waarin het bedrag aan rente voor degene die de lening afsluit gelijk blijft. Een algemene regel voor de rentevaste periode is: hoe langer de rentevaste periode duurt, hoe hoger de rente is.

De hypotheekvoorwaarden

Belangrijk is eveneens om te letten op de voorwaarden van de hypotheek die jij af wil sluiten. Het kan zo zijn dat de kosten je erg aanspreken, maar dat er latere valkuilen verborgen zitten in de voorwaarden van een hypotheek. Hieronder bespreken we een aantal voorwaarden waar je op kan letten.

Verhuisvoorwaarden

Als je verwacht de komende jaren vaker te gaan verhuizen, is het erg verstandig om op de verhuisvoorwaarden van de hypotheek te letten. Niet elke hypotheek is namelijk makkelijk mee te nemen naar een nieuw huis of over te sluiten. Verwacht je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding in de toekomst of juist dat kinderen uit huis gaan en je kleiner wil gaan wonen, dan is de verhuisregeling erg belangrijk.

Eventuele boete voor extra aflossen

Een andere regeling om op te letten is de regeling voor het tussentijds extra aflossen van de lening of voor vervroegd aflossen. Het klinkt natuurlijk mooi als je in staat bent dit te doen, zodat je eerder van de schulden af bent, maar het kan zo zijn dat er extra geld wordt gevraagd door de bank bij het extra of vervroegd aflossen. Dit extra bedrag wordt ook wel de boeterente genoemd. Bekijk de regeling hiervoor dus goed. Als je extra af wil lossen, is het verstandig dit altijd door te spreken met jouw hypotheekadviseur.

Extra of vervroegd aflossen kun je doen als je bijvoorbeeld een erfdeel verwacht uit een erfenis of je meer gaat verdienen.

Bijkomende kosten

Naast het bedrag van de lening en de hypotheekrente zelf, heb je nog te maken met andere bijkomende kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan premies voor een eventuele verzekering, zoals een overlijdensrisicoverzekering.