Krediethypotheek

Krediethypotheek

Eén van de hypotheekvormen is de krediethypotheek. Hoewel de benaming “hypotheek” anders doet denken, kun je de krediethypotheek ook gebruiken als lening om dingen mee te betalen die niet met een woning te maken hebben. Wel is en blijft de woning het onderpand voor de lening, zoals ook het geval is bij andere hypotheken.

Wat is een krediethypotheek?

Met krediethypotheek sluit je een lening af waarmee je niet alleen een woning kan bekostigen, maar ook zaken die niets met het kopen of verbouwen van een huis te maken hebben. De woning is het onderpand voor de lening. Dit betekent dat  de bank jouw woning mag verkopen als jij de lening niet meer terug kan betalen.
Daalt de waarde van jouw woning tot onder het nog openstaande bedrag van de lening, dan is de waarde van jouw huis dus niet voldoende om de lening helemaal mee af te betalen. Je blijft dan met een restschuld zitten.

Maximale bedrag

Het maximale bedrag dat je voor een krediethypotheek kan krijgen, verschilt per bank. Het maximumbedrag is vaak een bepaald percentage van de woningwaarde. Meestal is het niet de volle 100% van de woningwaarde, want als dat zo is en de waarde daalt, zit je meteen met een restschuld.

De hypotheek aflossen

Een krediethypotheek aflossen doe jij wanneer jou dit uitkomt. Meestal is het niet verplicht om maandelijks af te lossen, maar dit mag natuurlijk wel. Zo verminder je iedere maand al het nog openstaande bedrag van de lening en dat vermindert ook het bedrag aan hypotheekrente.
Wel betaal je maandelijks de rente over de lening.
Als je jouw woning verkoopt, los je met dat geld in principe de krediethypotheek helemaal af, tenzij de woningwaarde te erg is gedaald en je met een restschuld blijft zitten.

Hoe werkt lenen bij een krediethypotheek?

Bij een krediethypotheek wordt vooraf een limiet bepaald. Dit is het bedrag dat je maximaal mag lenen. Tot aan deze limiet kun je onbeperkt geld opnemen zonder dat daar extra kosten voor bij komen.
Je betaalt alleen rente over het deel van de lening dat je op hebt genomen.

Krediethypotheek en hypotheekrenteaftrek

Sluit je een krediethypotheek na 1 januari 2013 af, dan geldt er geen hypotheekrenteaftrek bij deze hypotheekvorm. Je mag dan alleen nog gebruik maken van hypotheekrenteaftrek bij een hypotheek waarbij je iedere maand aflost. Dit is het geval bij een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.