Lijfrente hypotheek

Alles over de lijfrente hypotheek

Een hypotheekvorm die de laatste jaren in populariteit is afgenomen en steeds minder aangeboden wordt, is de lijfrente hypotheek. Deze hypotheekvorm is een combinatie van een lijfrenteverzekering en een gewone, aflossingsvrije hypotheek. De maandlasten bestaan uit hypotheekrente en de premie voor de lijfrente. De lijfrente is vaak een aanvullende voorziening voor na het pensioen.

Wat is een lijfrente hypotheek?

Een lijfrente hypotheek bestaat uit een lijfrente-deel en een hypothecaire lening. Voor de lijfrente leg je iedere maand een bepaald bedrag aan premie in. Vanaf een vooraf afgesproken datum krijg je periodiek een vast bedrag van de lijfrente uitgekeerd. Vaak is dit na de pensioenleeftijd. Op deze manier kun je na het pensioen de maandelijkse hypotheekrente blijven voldoen met de uitkering van de lijfrente.

De maandlasten van een lijfrente hypotheek

De hypotheekrente vormt het andere deel van de maandlasten. Dit is de rente die je betaalt over de lening. Hoe hoger het bedrag van de lening dat nog openstaat, hoe hoger het bedrag aan hypotheekrente dat je iedere maand betaalt. Kun je tussentijds extra aflossen? Dan breng je de lening daarmee omlaag en daalt dus ook het bedrag aan rente dat je iedere maand betaalt.

Een lijfrente hypotheek is in principe aflossingsvrij. Je lost de hypotheek pas aan het eind van de looptijd af of met het verkopen van de woning.

Hypotheekrenteaftrek bij lijfrente hypotheek

De lijfrente hypotheek was lange tijd populair vanwege het grote fiscale voordeel dat met deze hypotheekvorm kwam. Zowel de premie voor de lijfrente als de hypotheekrente waren namelijk fiscaal aftrekbaar.

Tegenwoordig mag je bij een lijfrentehypotheek geen gebruik meer maken van hypotheekrenteaftrek. Vanaf begin 2013 geldt alleen nog hypotheekrenteaftrek voor hypotheken met een maandelijks aflossingsplan. Dit is het geval bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Lijfrente premie aftrekbaar

Als de lijfrenteverzekering en de premie daarvoor aan bepaalde voorwaarden van de Belastingdienst voldoen, is de premie voor de lijfrente wel aftrekbaar. Wel gelden hier een aantal belastingregels voor. Bovendien moet je over de lijfrente belasting betalen als dit wordt uitgekeerd.