Lineaire hypotheek

Samen met de annuïteitenhypotheek is de lineaire hypotheek de populairste hypotheekvorm in Nederland. De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je iedere maand een vast bedrag aflost, met daar bovenop nog een bedrag aan rente dat steeds minder wordt. De looptijd is 360 maanden, ofwel 30 jaar.  

Met deze hypotheekvorm heb je bovendien recht op hypotheekrenteaftrek, wat fiscaal voordeel oplevert.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag van de lening terug. Bovenop dit bedrag komt nog de hypotheekrente die je moet betalen. Bij elkaar vormen de aflossing en de rente de maandlasten. Omdat je iedere maand een deel van de hypotheek aflost, is het bedrag waarover je rente betaalt steeds kleiner. Hierdoor wordt het bedrag aan rente ook steeds kleiner.

Bij deze hypotheeksoort nemen de maandlasten dus af tijdens de looptijd, omdat je een steeds minder groot bedrag rente betaalt.

Onderstaande afbeelding van hypotheker.nl geeft het verloop van een lineaire hypotheek goed weer:

Dalend belastingvoordeel

Doordat je steeds minder rente betaalt, daalt wel het belastingvoordeel dat je uit de hypotheekrenteaftrek kan halen. Aan het begin kun je hier veel voordeel uithalen, omdat je dan nog een relatief groot bedrag aan rente betaalt.

Kenmerken in het kort

De kenmerken van een lineaire hypotheek zijn in het kort:

  • Een vaste einddatum
  • Elke maand een vast bedrag aflossen
  • De bruto maandlasten dalen doordat rentebedrag minder wordt
  • Zekerheid dat je de hypotheek uiteindelijk aflost

Verstandig bij verwachte daling van inkomen

Een lineaire hypotheek is een verstandige optie voor mensen die verwachten dat hun inkomen in de toekomst zal dalen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor mensen bij wie het pensioen eraan zit te komen of bij wie de gezinsuitgaven zullen stijgen, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding.

Voor- en nadelen lineaire hypotheek

Alles over de voor- en nadelen van een lineaire hypotheek lees je op de pagina daarover. Daar hebben we het overzichtelijk voor jou op een rijtje gezet.