NHG: Nationale Hypotheek Garantie

Over de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Sinds 1995 bestaat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze geeft zowel mensen die een hypotheek afsluiten als de geldverstrekker meer zekerheid rondom het kunnen voldoen aan de terugbetaling van de hypotheek.
Hier vertellen wij je meer over wat de NHG precies is en inhoudt en wanneer je in aanmerking komt voor dit.

Wat is de NHG?

De NHG is een garantie op hypotheken tot een bedrag van 290.000. Dit is in ieder geval de grens in 2019, deze wordt soms aangepast. De NHG biedt jou extra zekerheid bij het aflossen van de hypotheek.
Het kan gebeuren dat jouw persoonlijke financiële situatie verandert, waardoor het aflossen van de hypotheek in gevaar komt. In dat geval helpt de NHG jou bij het meedenken om de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mocht het toch tot een gedwongen verkoop komen en blijf je achter met restschuld? Onder bepaalde voorwaarden kan de NHG deze restschuld dan kwijtschelden voor jou.

Rentekorting van geldverstrekker dankzij NHG

Het vangnet van de Nationale Hypotheek Garantie geeft niet alleen jou extra zekerheid. Ook de hypotheekverstrekker heeft hierdoor extra zekerheid dat de lening in zijn geheel terugbetaald wordt bij gedwongen verkoop. Hierdoor krijg je op een hypotheek waarbij je de NHG afsluit vaak rentekorting van de geldverstrekker. Dit kan al snel enkele honderden euro’s per jaar schelen.

Hypotheek met zekerheid

Sluit je een hypotheek af met de garantie dan ben je er zeker van dat deze hypotheek voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud.
Daarnaast heeft u hierdoor meer zekerheid dat u naast de maandlasten voor de hypotheek voldoende geld overhoudt om van te leven, bijvoorbeeld voor boodschappen, vrijetijdsbesteding, etc.

Wanneer kom je in aanmerking voor NHG?

Je komt in aanmerking voor de NHG als de marktwaarde van je woning onder de 290.000 euro ligt. Bovendien moet de betreffende woning je hoofdverblijf zijn.
Wil je meer weten over of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie? Dan kan de hypotheekadviseur hier ook duidelijkheid over geven.