Studieschuld heeft nadelige gevolgen voor hoogte van hypotheek

Veel studenten wordt verteld dat ze goed van de studielening gebruik moeten maken, omdat het erg gunstig lenen is. Over de jaren heen bouwen de meeste studenten hierdoor echter een aardig hoge studieschuld op en dat heeft gevolgen voor de hypotheek. Over deze gevolgen wordt vrijwel niets vermeld bij het afsluiten van een studielening.

Minder hypotheek door studieschuld

De studieschuld heeft vooral invloed op het bedrag dat je maximaal kan lenen als hypotheek. Dit bedrag is al snel enkele tienduizenden euro’s minder bij voormalig studenten met een studieschuld. Hierdoor is het kopen van een eerste woning ineens een stuk verder weg.

Waarom is studieschuld een probleem?

Alleen waarom is de studieschuld zo’n probleem voor geldverstrekkers? De banken zijn bang dat iemand met een studieschuld te veel kwijt gaat zijn aan de kosten voor de hypotheek en het terugbetalen van de studieschuld. Hierdoor houdt diegene mogelijk te weinig over voor andere uitgaven. Ook is diegene erg gevoelig voor daling van het inkomen of een stijging van andere kosten.

Studieschuld niet geregistreerd bij BKR

Een studieschuld wordt niet door het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Hierdoor kan een bank dus niet inzien of jij studieschuld hebt en hoeveel. Die schuld dan maar gewoon verzwijgen bij het afsluiten van een hypotheek? Dat klinkt misschien als een optie, maar in de realiteit wordt dit gezien als fraude.

Verzwijgen is een slecht idee

Het verzwijgen van een studieschuld kan vooral erg nadelig uitpakken voor jezelf. Jij bent immers degene die daardoor een verhoogd risico heeft op het niet kunnen afbetalen van beide leningen. Je hebt dan in principe een te hoge hypotheek voor jouw inkomen- en uitgavenpatroon. Dalen je uitgaven heel iets, dan kan dit al een groot negatief effect hebben op het afbetalen van jouw leningen.

Verzwijgen schuld nadelig effect op NHG

Ook kan het verzwijgen van een studieschuld ervoor zorgen dat de kwijtscheldingsregeling van de NHG in gevaar komt. Dit zadelt jou dan alleen maar op met nog meer problemen.

De gevolgen

Doordat mensen met een studieschuld een minder hoge hypotheek kunnen krijgen, is het voor hen erg moeilijk of zelfs onmogelijk om een woning te kopen. Hierdoor loopt het vast in de studentenhuisvesting, omdat ex-studenten niet ergens anders kunnen gaan wonen en daardoor een kamer bezet houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *