Voor- en nadelen aflossingsvrije hypotheek

De voordelen en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek heeft zowel voordelen als nadelen, net zoals vrijwel iedere hypotheekvorm. Wij hebben hier de voor- en nadelen overzichtelijk op een rij gezet, zodat je deze eenvoudig voor jezelf kan afwegen. Het verschilt per persoon welke hypotheek het beste is. Dit hangt onder andere af van de persoonlijke situatie, toekomstwensen en verwachte financiën.

Aflossingsvrije hypotheek in het kort

Bij deze hypotheekvorm hoef je logischerwijs niet tussentijds af te lossen op de lening. Je betaalt alleen iedere maand de hypotheekrente. Bij een vaste rente blijft het rentebedrag iedere maand hetzelfde, omdat de lening niet kleiner wordt. Je lost immers niet af.  Door deze vaste maandlasten weet je precies hoeveel je iedere maand kwijt bent.
Een aflossingsvrije hypotheek los je aan het eind in één keer af, vaak door de verkoop van jouw woning. Is de waarde van jouw woning gedaald? Dan blijft je met restschuld achter. Let hier dus goed op.

Meer lezen over de aflossingsvrije hypotheek.

De voordelen

  • Relatief lage maandlasten, omdat je alleen rente betaalt en niet aflost.
  • Aflossingsvrije hypotheek voor 2013 afgesloten? Dan kun je bij deze hypotheekvorm optimaal profiteren van hypotheekrenteaftrek.

De nadelen

  • Als je de hypotheek na 2013 hebt afgesloten, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek bij een aflossingsvrije hypotheek. Hiermee valt een groot voordeel weg. Hypotheekrenteaftrek krijg je alleen nog bij een annuïteiten en een lineaire hypotheek.
  • Je bouwt geen kapitaal op in je woning, omdat je niet tussentijds aflost. Je kunt hierdoor een daling van de woningwaarde minder goed opvangen.
  • Daalt de waarde van de woning, dan kan de waarde onder het hypotheekbedrag komen. Je blijft bij verkoop dan zitten met een (soms flinke) restschuld.
  • Je moet zelf sparen voor het aflossen, vooral als je een daling van woningwaarde op wil vangen. Het vergt discipline om voldoende te sparen.