Voor- en nadelen annuïteitenhypotheek

De voordelen en nadelen van een annuïteitenhypotheek

Op deze pagina vind je de voordelen en de nadelen van een annuïteitenhypotheek, eenvoudig en overzichtelijk voor jou op een rij gezet.

Bij een annuïteitenhypotheek heb je vaste maandlasten. In het begin vormt de hypotheekrente een groot deel van deze maandlasten en vormt de aflossing een klein deel. Gedurende de looptijd wordt het aandeel van de rente steeds kleiner en dat van de aflossing steeds groter. Meer uitleg over wat de annuïteitenhypotheek precies inhoudt, kun je lezen op de pagina hierover.

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm.

De voordelen

  • Bij een annuïteitenhypotheek heb je de zekerheid dat je de volledige hypotheek hebt afgelost aan het einde van de looptijd. Dit is niet alleen een prettig toekomstbeeld voor jou, maar ook voor de geldverstrekker.
  • Je lost tussentijds steeds delen van de hypotheek af. In het begin zijn dit kleine delen en naarmate de looptijd vordert wordt het aandeel van de aflossing in de maandlast steeds iets groter en de rente iets lager. Door het voortdurend aflossen, wordt uw hypotheekschuld tijdens de looptijd kleiner. Uiteindelijk betaalt u hierdoor over de hele looptijd genomen minder rente dan bij andere hypotheekvormen.
  • Aan het begin van de looptijd zijn de netto maandlasten van een annuïteitenhypotheek lager. Dit komt doordat de hypotheekrente aan het begin een relatief groot aandeel vormt van de maandlasten. Hierdoor heb je veel hypotheekrenteaftrek, wat fiscaal gunstig is.
  • Bij een annuïteitenhypotheek hebben ook starters op de woningmarkt recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Als je een variabele rente hebt bij een annuïteitenhypotheek wordt de impact van een mogelijk stijgende rente vooral na de helft van de looptijd geleidelijk aan lager. Door tussentijds aflossen wordt de lening namelijk steeds lager.

De nadelen

  • Doordat je bij een annuïteitenhypotheek tijdens de looptijd aflost, profiteer je niet optimaal van de mogelijkheden die hypotheekrenteaftrek biedt. Tijdens de looptijd wordt het aandeel van de rente in de maandlasten namelijk steeds kleiner. Hierdoor is ook het belastingvoordeel van hypotheekrenteaftrek steeds minder. Wel zal het uiteindelijk altijd geld besparen om tussentijds af te lossen.
  • In de eerste jaren los je niet veel af. Daardoor verloopt vermogensopbouw langzamer dan bij sommige andere soorten hypotheken.
  • De netto maandlasten nemen toe tijdens de looptijd, doordat het aandeel van de rente afneemt.