Voor- en nadelen lijfrente hypotheek

De voordelen en nadelen van een lijfrente hypotheek

Een lijfrente hypotheek bestaat uit een combinatie van een lijfrente en een hypotheek. Iedere maand betaal je de premie voor de levensverzekering en een bedrag aan hypotheekrente. Als je niet aflost tijdens de looptijd, blijft het hypotheekrentebedrag iedere maand gelijk.
Vanaf een bepaalde datum krijg je periodiek geld uitgekeerd van de lijfrenteverzekering. Met dit bedrag kun je na die datum (een deel van) de hypotheekrente betalen.
Uitgebreidere uitleg over de lijfrente hypotheek vind je op de pagina van deze hypotheekvorm.

Ook een lijfrente hypotheek heeft zowel voordelen als nadelen.

De voordelen

  • De premie voor de lijfrenteverzekering, mits deze voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst, is fiscaal aftrekbaar. Dit levert dus een belastingvoordeel op.
  • De hypothecaire lening is in principe aflossingsvrij. Eén van de voordelen van een lijfrente hypotheek is dus dat de maandlasten alleen bestaan uit de hypotheekrente en de premie voor de lijfrente.

De nadelen

  • Het grootste nadeel van de lijfrente hypotheek is dat het bij deze hypotheek niet langer mogelijk is om te profiteren van hypotheekrenteaftrek. Hypotheekrenteaftrek is vanaf 2013 alleen nog mogelijk bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek, omdat bij deze hypotheekvormen iedere maand een deel van de lening wordt afgelost.
  • Er gelden belastingregels voor de uitkering van de lijfrente. Hierover wordt ook weer belasting geheven. Dit vermindert dus het bedrag dat je uiteindelijk daadwerkelijk uitgekeerd krijgt.
  • Bij de meeste lijfrenteverzekeringen is het niet mogelijk om de uitkering in één keer te ontvangen of om al een uitbetaling te ontvangen terwijl je nog premie aan het opbouwen bent. Wil je wel uitbetaald krijgen tijdens het opbouwen van de premie, dan moet je hiervoor de verzekering afkopen. Bovendien komt er dan belasting overheen.
  • De lijfrente hypotheek wordt nog slechts door weinig geldverstrekkers aangeboden.
  • Bij een waardedaling van de woning kan de waarde dalen tot onder het nog openstaande bedrag van de lening. Je blijft bij verkoop dan zitten met een restschuld.